Internationale partnerschappen

Overeenkomsten met buitenlandse partners verdienen bijzondere aandacht. U verkleint risico’s door ‘aan de voorkant’ duidelijke afspraken over kennisveiligheid te maken. Leg deze afspraken vast zodat u hierop kunt terugvallen. Ook tegen de risico’s die bij inkopen en aanbesteden horen kunt u maatregelen nemen. 

Samenwerkingsovereenkomsten

Werkt u met een buitenlandse instelling of bedrijf samen? Leg afspraken vast. Met name op het moment dat u inhoudelijke of financiële toezeggingen maakt. Een gangbare vorm om een partnerschap te sluiten is met een Memorandum of Understanding (MoU). 

Een samenwerking kan ook de vorm aannemen van een onderzoeksopdracht. Deze wordt door een buitenlandse opdrachtgever aan een kennisinstelling gegund. Het sluiten of verlengen van een samenwerkingsovereenkomst is een goed moment voor het afwegen van kansen en risico’s, bijvoorbeeld met een risicoanalyse. 

Weten op welke zaken u bij een samenwerkingsovereenkomst scherp moet zijn? Raadpleeg de Nationale Leidraad Kennisveiligheid

Inkopen en aanbesteden

Of er risico’s aan inkopen of aanbestedingen verbonden zijn, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van het type product of dienst dat geleverd wordt, de opdrachtgever en het bedrijf waaraan de opdracht wordt gegund. 

Zo kan het gebeuren dat gevoelige kennis wegvloeit, vitale bedrijfsprocessen verstoord worden of strategische afhankelijkheden ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan aanbestedingen op het gebied van uw digitale infrastructuur, clouddiensten of systemen die persoonsgegevens beheren. 

Daarnaast is voor sommige inkoopopdrachten toegang tot gevoelige locaties nodig. Ook dan is het verstandig om beschermende maatregelen te nemen. 

Breng bij een aanbesteding eerst in kaart of dit soort risico’s bestaan. Bijvoorbeeld door de Quickscan Nationale veiligheid bij inkoop en aanbesteden uit te voeren. Als hieruit blijkt dat er eventuele risico’s zijn, volgt een risicoanalyse. Met de uitkomst daarvan kunt u maatregelen nemen.